Hyppää suoraan sisältöön

Kenkäopas

Padelia tulisi pelata padelkengät jalassa, mutta miksi? Padelin luonteeseen kuuluu liikkuminen ympäri kenttää dynaamisilla liikkeillä ja monilla suunnanvaihdoksilla. Lyhyet ja räjähtävät sprintit, suunnanmuutokset ja hypyt ovat vaativia liikkeitä keholle ja siksi tarvitaan parhaat mahdolliset varusteet antamaan tukea ja ehkäisemään loukkaantumisia.

Kestävyys ja pito kentällä

Padelia pelataan pääasiassa kahdella eri tyyppisellä keinonurmella:

1) Keinonurmella, jonka päällä on hiekkaa. Jotkut kutsuisivat tämän tyyppistä kenttää myös "ensimmäisen sukupolven eurooppalaiseksi padelkentäksi" ja se on ylivoimaisesti yleisin alusta kentillä, jotka on rakennettu ennen kuin mondonurmiset kentät kehitettiin

2) Mondonurmi, jossa hiekka on nurmen joukossa. Vuodesta 2018 lähtien Mondo-kenttä on ollut World Padel Tourin suosima alusta ja siksi siitä on tullut myös padelhallien ja -kenttien yleisin alusta. Koska suurin osa Tanskan padelhalleista ja -kentistä on rakennettu vuoden 2018 jälkeen, suurimmassa osassa Tanskan padelkentistä on mondopinta.

Kenkien täytyy kestää paljon kulumista padelissa käytettävien liikkeiden ja alustan yhteisvaikutuksen vuoksi. Keinonurmella on yleisesti ottaen hiekkapaperin kaltainen vaikutus, joten sopimattomat kengät voivat helposti kulua rikki vain muutamassa tunnissa. Siksi tarvitaan juuri tätä tarkoitusta varten tehdyt padelkengät.

Padelkengät on tehty kestämään edellä mainittua kulumista ja samalla antamaan pitoa kenttään. Aiemmin yleinen suositus oli käyttää padelissa tenniskenkiä, joissa on massakenttäpohja, sillä lähes kaikki kentät olivat tyyppiä 1, joissa hiekka on nurmen pinnassa. Tämän jälkeen padelmerkit ovat kehittäneet padelkenkiä, jotka sopivat paremmin padelissa käytettäviin liikkeisiin. Tämän lisäksi, pelialustassa painotus on liikkunut lähemmäksi tyypin 2 mondonurmea, joka asettaa erilaiset vaatimukset koskien pitoa. Mondonurmelle parasta pitoa ja kestävyyttä varten, on viime aikoina ryhdytty käyttämään tenniskengistä tuttua kaikkien kenttien pohjaa tai viime aikoina kehiteltyä mondopohjaa, joka on erityisesti kerännyt suosiota padeliin erikoistuvien merkkien joukossa.

Tuki ja iskunvaimennus

Padelkenkien valikoima kattaa nykyään sekä tennis-, että padelkengät. Erityisesti padelia varten kehitettyjä kenkiä on ilmaantunut markkinoille viimeisten 2-3 vuoden aikana, mutta tämä ei tarkoita sitä, että tenniskengät eivät olisi oikea kenkä sinulle. Yleisesti ottaen, on tarpeellista, että kenkäsi on padelia pelatessa sekä tukeva, että iskuja vaimentava. Yleinen ero tennis- ja padelkenkien välillä on, että tenniskenkä on usein jäykempi ja siten hieman vakaampi nilkan vääntymistilanteissa. Padelkenkä taas on usein joustavampi ja sopii siten paremmin nopeisiin suunnanmuutoksiin. Puhuttaessa iskunvaimennuksesta, kyseessä on usein tasapainottelu kengän keveyden ja iskunvaimennuksen tehokkuuden kesken. Useimmissa padelia varten valmistetuissa kengissä keveys on etusijalla hiukan iskunvaimennuksen kustannuksella. On kuitenkin myös kenkiä (enimmäkseen tennismallien joukossa), jotka on valmistettu keskittyen iskunvaimennukseen. Sopivaa kenkää etsiessä on yleisesti ottaen hyvin tärkeää valita kengät perustuen fyysisiin ominaisuuksiin ja tarpeisiin. Väärän padelkengän valitseminen saattaa pahimmassa tapauksessa johtaa loukkaantumiseen ja siksi suosittelemmekin, että kysyt neuvoa, jos epäröit.

Miesten, naisten vai junioreiden?

Tärkeimmät asiat kenkää valitessa ovat sopivuus ja suorituskyky. Useimmat merkit tarjoavat padelkenkiä unisex-mallina, naisten mallina ja junioreiden mallina. Erona on yleensä vain pienin ja suurin koko sekä hiukan myös leveys. Naisten kengät ovat yleensä hiukan kapeampia ja suosittelemme yleissääntönä, että valitset kengän, joka parhaiten sopii sinulle. Tämä tarkoittaa sitä, että joidenkin naisten kannattaa valita unisex-malli, mikäli heillä on esimerkiksi leveä jalka.

Hintahaarukka ja taso

Valittaessa padelkenkää on tärkeää miettiä, kuinka kunnianhimoisesti haluat suhtautua lajiin. Yleisesti ottaen hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä, joka tarkoittaa, että et voi odottaa parhaita ominaisuuksia ja kestävyyttä hinnasta riippumatta. Jos olet aloittelija tai hiukan kokeneempi, etkä usko pelaavasi useammin, kuin 1-2 kertaa viikossa, pärjäät helposti 80-110 euron hintaisilla kengillä. Oletko kunnianhimoisempi ja uskot pelaavasi useammin, kuin kahdesti viikossa? Silloin sinun saattaa kannattaa käyttää kenkiin 120 eurosta ylöspäin, jotta saat haluamasi ominaisuudet ja kestävyyden.

Ulkonäkö

Vähiten tärkeä asia kengän itsensä kannalta, mutta ehkä tärkein asia sinulle? Annamme vakavia neuvoja padelkenkiin liittyen, joten meidän on toivottava, että valitset padelkenkäsi pääasiassa peliominaisuuksien mukaan ja vasta toissijaisesti niiden ulkonäön mukaan. Pyrimme kuitenkin Padellifella aina siihen, että kenkävalikoimastamme löytyy jotain jokaiseen makuun.

Yhteenveto

On tärkeää valita padelkenkä, joka sopii sinun haluihisi ja tarpeisiisi. Ensinnäkin kannattaa miettiä, minkä tyyppisellä alustalla pelaat eniten? Ehkä pelaat niin paljon, että on järkevää hankkia kengät sekä keinonurmelle, jonka päällä on hiekkaa, että mondonurmelle. Tämän lisäksi tärkeitä asioita ovat tuki ja iskunvaimennuskyky. Näillä alueilla sinun tulisi valita kenkä, joka on mukavin sinulle ja sopii parhaiten tarpeisiisi. Sopivuus on elintärkeää käyttömukavuuden kannalta, joten on tärkeää, että löydät kengän, joka sopii hyvin. Lopuksi, on tärkeää miettiä, kuinka hyvän kengän tarvitset - hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä.

Suositukset

Babolat Jet Premura -padelkengät

Nopeille ja ketterille pelaajille suosittelemme Babolat Jet Premuraa. Kenkä on erityisesti padelia varten tarkoitettu ja sen pohja on erityisesti suunniteltu ja kehitetty mondonurmea varten. Kengässä on kevlar-vahvistukset varpaiden ympärillä, joka tekee siitä extra-vahvan ja hyvin kevyen. Tämän lisäksi kengän ominaispiirteisiin kuuluu joustava jalkaterä, joka parantaa käyttömukavuutta ja hyödyttää suunnanmuutoksissa. Kenkä löytyy linkistä, johon pääsee painamalla kengän kuvaa.

 

Nox AT10 -padelkengät

Nox on yhteistyössä korkean profiilin sponsoripelaajansa Agustin Tapian kanssa kehittänyt AT10-padelkengän, joka on saatavilla luksus-versiona ja tavallisena versiona. Näiden kahden ero on, että luksusversiossa on nilkan ympärillä sukkajärjestelmä, kun taas tavallisessa mallissa sitä ei ole. Kengän pohja on kaikille kentille sopiva, joten se sopii hyvin sekä mondonurmelle, että tavalliselle keinonurmelle, jossa hiekka on kentän päällä. Tämän lisäksi kenkä vaimentaa iskuja hyvin ja on hyvin vakaa. Kenkä löytyy linkistä, johon pääsee painamalla kengän kuvaa.

 

Mizuno Wave Exceed Tour 4 (AC)

Jos etsit vakaata kenkää, joka vaimentaa iskuja hyvin ja jonka pito kenttään on hyvä, niin Mizuno Wave Exceed Tour 4 (AC) on ehdoton valinta sinulle. Kenkä on tehty sekä tennistä, että padelia varten ja siinä on karkea, kaikille kentille sopiva pohja, joka antaa hämmästyttävän pidon kenttään. Kenkä on näin ollen optimaalinen käytettäväksi keinonurmilla, joissa hiekka on kentän päällä, mutta toimii hyvin myös mondokentillä. Kenkä löytyy linkistä, johon pääsee painamalla kengän kuvaa.

Seuraava artikkeli Mailaopas